Ντοκιμαντέρ

 «Πολύ μιλάς…πολύ κλαις»

υπό την αιγίδα του «Ομίλου UNESCO για τον Πολιτισμό της Ειρήνης»

(Το μέλος και επικεφαλής σκηνοθετικής παρουσίας εκδηλώσεων του Ομίλου,

ο σκηνοθέτης της ταινίας κος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΤΣΙΚΟΥΔΗΣ)

Σενάριο: Τρεις ανθρωπολόγοι, ένας ιστορικός, ένα ισλαμολόγος και πολλοί Πομάκοι μας ξεναγούν στα βουνά της Ροδόπης, για να γνωρίσουμε από κοντά τον πληθυσμό των Πομάκων, την ιστορία, τον πολιτισμό τους, τα προβλήματα, τους φόβους και τις ελπίδες τους.

Η ταινία έχει γίνει με την αιγίδα του Ομίλου UNESCO για τον Πολιτισμό της Ειρήνης και έχει βραβευθεί στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε το 2ο βραβείο Ντοκιμαντέρ και το 2ο βραβείο Κοινού.

Έχει λάβει μέρος και σε αρκετά άλλα φεστιβάλ και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο 10ο Πανόραμα Ανεξάρτητου Κινηματογράφου στην Πάτρα, ενώ προβλήθηκε και στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης για την Μελέτη των Εθνοτήτων (ASN) στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το 2008.

Ήδη, από τις πρώτες προβολές της, η ταινία προσέλκυσε την προσοχή πολλών θεατών, είτε γνώριζαν τους Πομάκους είτε όχι.

Έχοντας λάβει μέρος σε αρκετά φεστιβάλ κινηματογράφου – στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ECOCINEMA στον Πειραιά και το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Ανθρωπολογικής Ταινίας Dialëktus στη Βουδαπέστη – το «Πολύ μιλάς…πολύ κλαις» δεν δικαιώθηκε πουθενά περισσότερο απ’ ό,τι στο φυσικό του χώρο.

Στην προβολή που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 στο Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης η αίθουσα πραγματικά δε χωρούσε όλους τους Πομάκους και μη – αλλά κυρίως τους Πομάκους – που είχαν έλθει για να δουν το ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σ’ αυτούς, στην καθημερινότητά τους, στις δυσκολίες αλλά και στην ομορφιά που κρύβεται στα πολύχρωμα υφαντά τους, στις παραδοσιακές μαντίλες των γυναικών και στα χαμογελαστά μάτια των τους.

Η ταινία χαρακτηρίστηκε ως «το ιδανικό τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ» από το περιοδικό Αθηνόραμα, ενώ αποτελεί και μέρος της διδασκαλίας στις παραδόσεις των κοινωνικών ανθρωπολόγων κ. Μαργαρίτας Καραμίχοβα στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και της κ. Δόμνας Μιχαήλ  στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.